Voeding

Voeding

Volgende soorten voer kunnen worden gevoederd:

ALGEMEEN

De eekhoorn is een echte alles eter. Hoewel er soorten zijn die kritischer zijn op hun dieet zijn de meeste eekhoorns dat niet en eten ze alles dat enigszins verteerbaar is. Dit varieert van noten, zaden, fruit, vogel eieren, insecten, bloemen, knoppen, jonge twijgjes en zelf kadavers. Sommige soorten zoals de Amerikaanse grijze eekhoorn, de Vos eekhoorn en de rode eekhoorn willen graag zout gebruiken. Soms kun je ze zien snoepen van het zout dat gestrooid wordt op de wegen als het gesneeuwd heeft. De tropische soorten eten in de regel meer fruit terwijl er ook dwerg eekhoorns zijn die voornamelijk van bloemen en nectar leven.

Berdmore's grondeekhoorn (Menetes Berdmorei)

In gevangenschap voeren de meeste eekhoorn liefhebbers een mix van knaagdieren voer of dwergkonijnen mix aangevuld met zonnebloempitten, diverse noten en wat honden of kattenbrokjes. Ter afwisseling wordt er dan nog wat fruit/groente gevoerd en hier en daar voert een liefhebber nog wat meelwormen.

KIEMVOER

Het voeren van kiemvoer is in kringen van eekhoornhouders niet zo bekend. Kiemvoer heeft enige duidelijke voordelen tegenover ongekiemd zaad: door het kiemproces vermindert het vetgehalte terwijl het vitamine gehalte toeneemt.

Het kiemvoer is het meest waardevol op het moment dat de kiemen net doorgebroken zijn en ze net 1-2 mm lang zijn, omdat dan het vitamine gehalte het hoogst is. Bij langere kiemen neemt het deel van onverteerbare vezels duidelijk toe en het energiegehalte neemt af. Bovendien worden dan bittere stoffen in de kiemen opgeslagen, waardoor de dieren de kiemen links laten liggen.

Het is belangrijk de dieren langzaam te wennen aan gekiemde zaden. Geef je de dieren ineens te veel van dit voedsel dan kunnen er verteringsproblemen ontstaan met zware diarree.

ZELF KIEMVOER MAKEN

Voor het maken van kiemvoer moeten de zaden in een zeef onder stomend water grondig gewassen worden, zodat ongerechtigheden verwijderd worden. Resten van halmen moeten hierbij zorgvuldig verwijderd worden, om het bederven van het kiemvoer te voorkomen. Na het wassen laat men de zaden met water bedekt maximaal acht uur in een (plastic) schaal zwellen. Blijven de zaden langer dan acht uur in het water staan, bestaat de kans dat ze beginnen te gisten.

GROENVOER

Wilde kruiden en grassoorten zijn een ideaal en vitaminerijk voer dat ook nog eens gratis uit de natuur gehaald kan worden.

Een risico bij het verzamelen van groen uit de natuur is dat ziekten overgebracht kunnen worden b.v. door vogeluitwerpselen, dus goed nakijken en zonodig afspoelen. Verder is het belangrijk geen groenvoer te verzamelen langs druk bereden wegen, vanwege allerlei schadelijke stoffen die in de bermen op de planten neerslaan.

Alpen marmot (Marmota Marmota)

Let verder op dat u alleen planten voert die u kent, zodat geen giftige soorten gevoerd worden.

LEVEND VOER

Voor een uitgebalanceerde voeding moet er voldoende dierlijk eiwit in de voeding zitten.
Vooral jonge dieren en drachtige wijfjes hebben grotere hoeveelheden dierlijk eiwit nodig.

Er zijn verschillende mogelijkheden:
Je kunt gedroogde garnalen, insectenvoer voor vogels (universeel voer) en eivoer voor vogels voeren evenals kattenvoer zowel droog als blikvoer.

Maar eiwitten in de vorm van levend voer is ook belangrijk.
Bij het voeren van gekochte levende voederdieren is het belangrijk dat deze zelf ook eerst voldoende en vitaminerijk gevoerd worden, zodat ze meer voedingswaarde hebben voor de eekhoorns.

Meelwormen worden nogal eens op krantenpapier gehouden, welke kranten gegeten worden (meelwormen leven in de natuur van vermolmd hout!), waarmee ook de drukinkt gegeten wordt wat niet bevorderlijk is voor de gezondheid van onze eekhoorns.

MEELWORMEN

De meelworm is een belangrijke bron van voedsel voor vogels en reptielen. Maar ook voor onze eekhoorns wordt de meelworm gebruikt als voeding.

Als je in de literatuur kijkt blijkt dat de meelworm niet zo geschikt is als voedsel (voedseldier) omdat ze te vet zijn en weinig essentiƫle voedingsstoffen bevatten. Ook zijn ze minder geschikt als voedseldier omdat ze een harde chitinehuid hebben die moeilijk te verteren is.

Toch worden ze veel als voedseldier gebruikt en de reden zal denk ik wel zijn, omdat ze makkelijk te kweken zijn, redelijk goed te bewaren en wat voeren betreft kunnen ze makkelijk gevoerd worden: ze kunnen niet ontsnappen als je ze voert in een gladde niet te ondiepe voerbak.